2011-06-24 15:16:43• hírek • Szatmár.ro

A legnagyobb ajándék

Úrnapján, az Oltáriszentségben velünk maradt Krisztus szent testének és vérének az ünnepén Szatmárnémetiben este hét órától mutattak be ünnepi szentmisét körmenettel.

Nem fértek be a hívek a székesegyházba június 23-án csütörtökön, a Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök és paptársai által este hét órától bemutatott szentmisén. Az úrnapi szentmise minden évben nagy számban hívja a híveket a templomokba, ilyenkor az ostyában és borban velünk maradt Jézust ünnepeljük, és visszük ki körmenettel az utcákra, terekre, megszentelve ez által azokat.

Az ünnepi szentmise elején Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök a nap jelentőségét emelte ki, amikor azt mondta: "Úrnapján, Krisztus testének és vérének ünnepén eljöttünk, hogy hitünkben megerősödjünk, hálánkat fejezzük ki, és szeretetünket bizonyítjuk az Úr Jézusnak azért a csodáért, amivel vállalta, hogy minden nap mellettünk lesz. Ő itt van közöttünk az Oltáriszentségben és valahányszor szentmiseáldozatot mutatunk be, a kenyér és a bor színében jelen lesz. Ő velünk lakó Isten, aki életutunkon elkísér bennünket."

Schönberger Jenő püspök szentbeszédében az Oltáriszentséggel való egyesülésre buzdította a híveket, emlékeztetve őket, hogy voltak idők, amikor bár vágyakoztak utána, nem járulhattak hozzá. Az első olvasmányra (MTörv 8,2-3. 14b-16a) utalva elmondta, kiváltságos korban élünk, hiszen senki nem akar elszakítani minket Istentől: „Adjunk hálát a Jóistennek, hogy olyan korban élünk, amikor nem próbál meg bennünket a választott nép sorsához hasonlóan, vagy pedig az 50-60 évvel ezelőttiekhez hasonlóan. Senki nem tiltja meg azt, hogy imádkozzunk, nem akadályozza meg, hogy vallásos kötelességeinket teljesítsük. Mindenki azt tehet, amit akar, amit jónak lát. Úgy él, ahogyan ő akarja, mert ma mindennél fontosabb az egyén, az ő akarata. Annál inkább kellene tehát, hogy égjen bennünk a vágy az Oltáriszentség után."

A püspök atya kiemelte, ez az élet kenyere: „Jézus elmondta, 'ha nem eszitek az Emberfia testét és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet bennetek'. Márpedig Krisztus az élet, aki keresztáldozatát bemutatta, akit eltemettek, de harmadnapra feltámadt. Ezt a keresztáldozatot elővételezte az utolsó vacsorán, amikor tanítványainak odanyújtotta a saját testét és vérét, a kenyér és a bor színe alatt. És azóta is, kétezer év óta nyújtja a híveknek. Azoknak, akik vágynak utána, akik vele egyesülni akarnak. Ez az élet kenyere, az üdvösség kenyere, ez a kenyér, akiben örök életünk van. Úrnapján szítsuk fel szívünkben a gyakori vágyat az Oltáriszentséggel való egyesülésre!"

A Szeretetszolgálat Éve aktualitásában elmondta: Egyházmegyénkben a Szeretetszolgálat Évét tartjuk. A szeretetszolgálat legcsodálatosabb példája pedig az Oltáriszentség. Úgy kell szeretetszolgálatot tennünk, ahogyan Jézus teszi értünk, és nekünk. Eggyé kell lennünk azokkal, akik ránk szorulnak, eggyé kell lennünk azzal az Istennel, aki mindenkit egyformán szeret. Aki áldozik, abban a szentáldozással Jézus kezd élni és attól kezdve Jézus lesz az, aki cselekszik is benne. Nem mi vagyunk azok, akik mindent megtehetünk. De Jézus igen! A szeretetszolgálat szép lehetősége a keresztény életnek, mindannyiunk életében lehetőség. (...) Az oltáriszentség az áldozat, a legnagyobb ajándék, amit Jézus nekünk adott. Amikor szenvedünk, vagy embertársainkkal együtt szenvedünk, akkor kiegészítsük Krisztus áldozatát. A mi szenvedésünk is üdvösséghozó áldozat lehet Jézuséval egyesítve. Vágyjunk utána, táplálkozzunk vele, engedjük, hogy ő élhessen bennünk!"

A szentmise végén a hívek a székesegyház előtti térre vonultak, ahol Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök paptársai kíséretében körbehordozta Oltáriszentséget. A körmeneten résztvevők imádkozva haladtak, a régi főtér négy pontján állva csak meg, ahol egy-egy evangéliumi részt hallgattak meg, a püspök atya pedig felmutatta az Oltáriszentséget. A népes tömeg a székesegyházhoz való visszaérkezésig énekelt, szép példájuk pedig sok járókelőre is áthatott, akik közben csatlakoztak, bővítették a vonulók számát.



Képgaléria:


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: